Entlebucher schapen snuffelen 2006

Midden november trokken een twintigtal Entlebuchers (van de Entlebucher club Nederland) samen met hun baasjes richting Schaapskudde Eerde voor een (eerste) kennismaking met hun roots: veedrijven.

Om niet helemaal afhankelijk te zijn van de weergoden kon mens en dier schuilen in een tent waar je ook gezellig kan bijpraten. Bijvoorbeeld over honden.

Het "vee" bestond uit een koppel rammen met daarin Drentse heideschapen en Schoonebeekers. Pittige jongens die ook flink kunnen lopen.

De tent was van de weg goed te zien evenals de geparkeerde auto's. Dit trok de aandacht van een naar "nieuws" speurende verslaggever voor een plaatselijk omroep. Herma was gauw gevonden en de verslaggever kreeg meteen een minicursus "de Entlebucher als werkhond" en "schapendrijven".

Voor de "eerste ronde" werden de schapen in een ronde pen gezet. Goed beschermd tegen over-enthousiasme van hun "hoeders" stonden ze brutaal toe te kijken.

De eerste kandidaat aan de start.

Dat deze beschermende barriere(de pen) geen overbodige luxe was laat deze super enthousiaste kandidaat op de foto zien! Ze heeft er echt zin in en laat zien dat ze gedreven is om "iets" met de schapen te doen.

Het wisselen van de wacht.

Hondje op de voorgrond: "Zo! Dat was leuk zeg, baas! Gaan we zo weer?!" Hondje op de achtergrond: "Nee, nu ben ik!"

Kandidaat no. twee ging voortvarend aan de slag en probeerde eveneens door rond de pen te rennen iets met de schapen te doen.

Natuurlijk moesten de honden elk op hun beurt wachten, een eindje uit de beurt van het snuffelen. De vokaal begaafde Entlebuchers hebben zich overigens prima gedragen want rond het snuffelveld heerste er rust en concentratie.

Sommige honden vonden het een wat vreemde vertoning en als je baas dan ook nog denkt dat ze een schaap geworden is dan sta je als hond wel even te twijfen....

De tweede ronde gingen de schapen los en de honden aan een lange lijn. Dit is natuurlijk nog veel spannender omdat de hond-baas combinatie nu de richting en snelheid van de schapen kan beinvloeden. Schapendrijven dus!

De lijn als hulpmiddel was wel handig omdat de Entlebucher de schapen graag wil "op"drijven. Dus samen het zijn baas in dezelfde richting druk op de schapen zet. Is deze druk te groot (logisch bij een onervaren hond) dan vliegen de schapen alle kanten op, raakt de hond in paniek en gaat jagen in plaats van drijven.

Ondanks de lijn kan je aan de manier waarop de hond de schapen benadert soms toch al zien dat er een serieuze drijver in hem schuil gaat. Leuk om te zien!

De honden hebben even kunnen snuffelen aan het werk van een veedrijver. Werk waarvoor ze oorspronkelijk in de wieg zijn gelegd. De fanatieke blik van de hond op deze foto lijkt dat helemaal te willen beamen.

Maar ook een geconcentreerde rustige uitstraling doet het heel goed bij schapen!

Kaina, de "werkhond" van de kudde heeft het allemaal oplettend in de gaten gehouden, klaar om in actie te komen ...

Het waren gezellige dagen met hele enthousiaste honden en baasjes. Het weer was prima evenals de schapen die niet over de omheining zijn gesprongen (kan echt gebeuren vraag maar aan Herma en Ans :) en geen honden hebben aangevallen. De honden zijn ook prima door hun bazen begeleid zodat de schapen het er gelukkig zonder kleerscheuren hebben afgebracht.

Moe maar voldaan kan iedereen weer huiswaards keren.

En de schapen kunnen weer genieten van hun vrijheid en hun vertrouwde "hoeder".

De foto's uit dit verslag zijn gemaakt door Peter Kelfkens.