Lammetjesdag 2006

Schaapskudde Eerde organiseerde haar tweede lammetjesdag. We konden genieten van de schapen en de lammetjes en er werden ook nog lammetjes geadopteerd..

Op het programma stond natuurlijk het bekijken en aaien van de schapen en lammetjes. Daarnaast kwamen de schapen (en kinderen) ook nog in actie tijdens de demonstratie schapendrijven.

Dit jaar was er een nieuwe attractie: een kraampje met leuke en mooie dingen gemaakt van vilt. Ook hier konden de kinderen in actie komen door bijvoorbeeld zelf van schapenwol mooi gekleurde vilten koortjes te maken.

Hieronder een korte foto impressie. Bent u geinteresseerd in foto's van de dag, neem dan even contact op.

Een koppel Drentse heideschapen in de pen.

Ons enige fles-lammetje (ook wel "paplam ") kreeg heel veel aandacht en heel veel flesjes melk.

De schapen staan lekker in de schaduw en de bezoekers kunnen ze op hun gemak bekijken.

Bij de pennen (even geen schapen te zien, maar mensen). Op de achtergrond het vilt-kraampje.

Het vilt kraampje. Carmen Hopmans was er met een leuk kraampje vol met door haar gemaakte sjaals van gevilte schapenwol. Nog veel meer hiervan is te zien op haar website

In het vilt-kraampje kon je niet alleen kijken maar ook zelf vilt maken!

Als je goed kijkt zie je dat Pauline het door haar gemaakte koortje om haar hoofd heeft. En als je nog beter kijkt zie je aan haar voeten niet een(1) maar twee honden liggen te wachten op het schapendrijven.

En natuurlijk werden er ook nog schapen (bijeen) gedreven en opgehaald. Eerst konden de kinderen hun capaciteiten als "schapendrijvers" uitproberen. Dat ging dit jaar niet onverdienstelijk moet ik zeggen!

Hoewel.... Houdt ze tegen!

Daarna lieten Kala en Marjolein zien dat een(1) herder met zijn hond ook voldoende is om de schapen netjes op te halen er bij elkaar te houden. In Engeland zegt met niet voor niets dat een goede hond het schapendrijf-werk kan doen van 5 mensen!

Kaina en Rens kijken belangstellend toe. Zouden zij dat (later) ook met zijn tweetjes kunnen?

In de praktijk moet de herder soms een bepaald schaap hebben, bijvoorbeeld voor een behandeling, Vaak is er geen "pen"(hok bestaande uit hekken) beschikbaar om de schapen even in te zetten en het dier rustig uit te kiezen. Dan moet de herder samen met zijn hond het schaap vangen. Een klusje waar Kaina (het werkhondje van de kudde) helemaal dol op is.

Kaina haalt de schapen op en brengt ze rustig(langzaam) naar de herder.

De herder grijpt het betreffende dier, en Kaina gaat plat op de grond liggen om de schapen niet verder te verstoren.

Het schaap zit op zijn billen en kan nu rustig bekapt worden of een medicijn krijgen toegediend.

Na al dit schapengebeuren kunnen de schapen weer lekker naar de wei en kijken wij terug op een geslaagde lammetjesdag!