Lammetjesdag 2007

Zes mei 2007 was het dan zover: Schaapskudde Eerde organiseert haar derde lammetjesdag.

Uiteraard konden we weer genieten van de schapen en de lammetjes evenals van de koffie, ranja en beschuiten met muisjes. Een aantal lammetjes werd door bezoekers geadopteerd.. Dit kan overgigens nog steeds via onze adoptie pagina.

Op het programma stond natuurlijk het bekijken en aaien van de schapen en lammetjes. Maar daarnaast kwamen de schapen ook nog in actie tijdens de demonstratiea schapendrijven en werd er een schaap (vakkundig!) geschoren met de schaar.

Voor wie het gemist heeft of nog even na wil genieten volgt hieronder een kleine foto impressie. Bent u geinteresseerd in deze of verdere foto's van de dag, neem dan even contact met ons op.

Aan de ingang van de wei prijkt het programma: dit keer met als extra maar liefst drie demonstraties en een heuse prijsvraag.

Om 13:00 gaat de poort open en de eerst gasten --de echte liefhebbers-- haasten zich naar binnen.

Uiteraard is er ook gedacht aan de inwendige mens: koffie, ranja, cake en beschuit met muisjes worden hier allemaal klaargezet door een echte Schaapskudde Eerde hulp met bijpassende pet.

Ook is er volop geestelijk voedsel: informatie over de kudde, begrazingsprojecten, lamadoptie, de stamboom van de nieuwe lammeren en andere activiteiten om de kudde zijn te vinden in tent.

Lammetjes aaien en laten drinken

Waar de lammetjesdag toch om draait voor elk kind is en blijft het bewonderen van de lammetjes, en voor wie durft: ze te aaien. Voor de echte geluksvogels is er dan hopelijk ook nog een kans om een zo'n lammetje een flesje te geven...

Kinderen rond de pen(door hekken rondom afgeschermd hok) met Anouk(gele pet) als hulp. De fotograaf van de krant is er ook al..

Een lammetje wordt uit de grote pen gepakt om te gaan genieten van een flesje melk.

Onder toeziend oog van Anouk en de kinderen krijgt het lammetje dan een flesje melk van een jeudige voeder...

Prijsvraag

Om de bezoeker wat kennis bij te brengen over het schaap, was er een ludieke en leerzame prijsvraag: schat het gewicht van een lam.. Met uiteraard prachtige prijzen te winnen.

Hier staat het te schatten lam, bijgenaamd Daapje tesamen met haar moeder. Wat zou deze kleine nu wegen?

Voor jong en oud: schat het gewicht en vul je antwoord in en deponeer het in de emmer. En dan maar wachten op de uitslag straks om 15:00.
Tja wat weegt zo n lam? De schattingen van de bezoekers liepen uiteen van 5 to 24 kilogram!

Scheren

Tegenwoordig worden de schapen meestal snel en simpel met een elektrische scheermachine geschoren (zie ook een van onze verslagen hierover in 2006). Maar vroeger gebeurde dit altijd met de klassieke handschaar. Gelukkig zijn er nog mensen die deze kunst beheersen.

Schapen scheren zoals men dat vroeger deed met de handschaar. Inge geeft een demonstratie.

Knip na knip gaat langzaam haar wollen jasje uit.

Helemaal kaal mag ze na een klein halfuurtje kappersbezoek weer terug naar haar vriendinnen.

En wat overblijft is een mooie deken wol.

Prijsvraag: de uitslag

Van 13:00 tot 15:00 heeft iedereen de kans gekregen om zijn of haar antwoord in de bus te doen. Nu is na het schapenscheren de tijd aangebroken voor het grote moment: het wegen van het lam.

Terwijl Anouk en Rianne met de inhoud van de antwoordenemmer naar achter gaan wachten de kinderen vol spanning op de uitslag van de prijsvraag...

In de tent worden de antwoorden gesorteerd...

Uiteraard gaat de prijsvraag volkomen eerlijk. Op deze driepoot weeginstallatie met zelf gefabriceerde lam-draagzak wordt het lam daarom live voor het publiek gewogen. Deze weeginstallatie heeft overigens zijn nut al bewezen vorig jaar toen de groei van een aantal lammetjes intensief werd gevolgd gedurende een aantal weken..

En dan hangt Daapje erin en de uitslag is: 12 kg en 360 gram!.

De derde prijs bij een geschat gewicht van in de 13 kg is voor deze jongeman!

De tweede prijs winnares is helaas al vertrokken, maar deze jonge dame neemt gaarne de honneurs waar en zal de prijs --een kudde schapenkaarsen-- bij de rechtmatige winnares bezorgen!

En dan tenslotte de eerste prijs! Met een geschat gewicht van 12kg en nog wat gram gaat deze super schaapshond, wonder boven wonder, naar de persoon die elke dag op de schapen uitkijkt.

Schapendrijven

Ook waren er dit keer weer twee demonstraties schapendrijven, waarin handler Erica en de honden Kaina en Dwan lieten zien wat er bij komt kijken om schapen van de ene plek naar andere te krijgen, ze in groepjes te verdelen, ze te vangen enz. enz.

Anouk achter de microfoon vertelt luid wat de bedoeling is. Erica geeft wat aanwijzingen en de honden doen het werk...

Hond Dwan wordt uitgestuurd om de schapen verweg in de weide op te halen en naar de handler te brengen: een zogenaamde fetch.

Dwan doet zijn werk en brengt de schapen.. Kaina kijkt belangstellend toe, ook al zou ze het werk van haar jongere collega graag nog wat bijschaven...

Einde van de lammetjesmiddag 2007

Na een leuke middag is het weer rustig op de wei. Nu rest ons alleen nog het opruimwerk...

En, wellicht mogen we u ook (weer) begroeten bij een volgende gelegenheid..