Schaapskudde Eerde nieuws 2012
Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2013 (in bewerking)
Nieuws 2012
December Alle schapen lopen op de winterweiden
Schapen op de winterweides.
16 november Feestelijke eindpresentatie van het perkamentproject - bischop ontvangt Kartuizerboek in perkamenten band
Half november, met helaas Erica, als directeur van het VZSNWP-project, vol pijn in het ziekenhuis, beleeft het perkamentpoject zijn hoogtepunt met de uitreiking van het Kartuizerboek aan bisschop Hurkmans van het bisdom den Bosch. Het boek is geschreven door historicus Jan Sanders en is in een kleine speciale oplage, voorzien van heel speciale perkamenten band van authentiek ambachtelijk gemaakt perkament van inheemse heideschapen. Dit perkament werd afgelopen zomer gemaakt in de werkplaats te Eerde. Meester boekbinder Gijs Wortel maakte er de zeer fraaie banden met goudstempel bij.
Lees later meer >>
november slecht nieuws - herder Erica opgenomen in het ziekenhuis
Er waren eerder dit jaar al wat kleine ongemakken met de rug van Erica, maar nu ontstonden er plotsklaps ondragelijke pijnen. Met ambulance naar ziekenhuis afgevoerd, bleek er na scans een ernstige hernia te spelen.
Na een aantal weken hospitalisatie in diverse ziekenhuizen en een operatie, is eind december langzaamaan het revalideren begonnen. Voor de eerste wandelinkjes zullen we moeten wachten tot begin 2013...
Lees later meer >>
oktober Eindelijk de officiele oprichting van Stichting Schaapskudde Eerde
Lange tijd opereerden we als stichting in oprichting maar nu is, ondermeer dankzij de welwillendheid van notarissen Kruisdijk en partners, dan eindelijk een echte stichting, zonder oogstwinstmerk etc. opgericht. Voor schenkers en subsidiegevers hoeft er dus ook niets meer in de weg te staan om ons gul te steunen :)
De stichting zal zeker in het nieuwe jaar van zich laten horen en met name zich gaan inzetten voor het realiseren van een nieuwe echte thuisbasis en natuurbeheer in het Eerdse Bergen (/Vlagheide) gebied. U hoort nog van ons!
Lees later meer >>
7 september Groot Brabants Dagblad artikel - deze zomer volop perkamnet maken in Eerde
In de perkamentwerkplaats aan de corridor te Eerde werd deze zomer door met name Erica en Jeanne, volop, op ambachtelijke wijze perkament gemaakt van inheemse schapenhuiden. Een groot deel van dit perkament zal gebruikt worden voor de banden van het kartuizerboek dat eind dit seizoen gepresenteerd gaat worden.
De verslaggever van het Brabants Dagblad liep een dagje mee met de perkamentmaaksters en schreef er een groot en leeswaardig artikel over.
Lees later meer >>
2 september Start PAKKeT-plek Balloo met een APM workshop
Het VZSNWP project opent vol trots een nieuwe Perkament- Activiteit, Kennis, Kunde en Trainings plek (oftewel PAKKeT-plek) bij de schaapskooi te Balloo nabij Assen. Op deze plek kunnen liefhebbers voortaan aan de slag met het maken en verwerken van perkament van schaapshuiden van de kudde aldaar. Dit is, na bij Schaapskooi Schijndel, de tweede PAKKeT-plek die van start is gegaan. Het is de bedoeling dat er, indien mogelijk, nog een paar van deze plekken bijkomen in Nederland.
Als eerste activiteit werd een grootse Ambachtelijk Perkament Maken-workshop georiganiseerd.
Lees later meer >>
augustus-december Weer koppeltje schapen op Eerdse Heide
In overleg met boswachter Chris staat er de komende maanden weer een klein koppeltje Drentse Heideschapen op de Eerdse Heide.
Lees later meer >>
july De jaarlijkse Q-koorts entingen
Ondanks het niet verplicht zijn voor onze kudde, worden de dieren weer allemaal ge-ent tegen de Q-koorts.
Lees later meer >>
juli SkylineRTV interview met herder Erica in programma de Plaots 18
Henk Trimbach interviewde herder Erica en hond Kaina op de befaamde stoel, tijdens het herderen bij de gehoede begrazing op de GRodonkTip.
Uiteraard was de aflevering vele malen te zien op de lokale (Veghel, Uden en omgeving). Voor mensen die dit niet konden zien of ontvangen is er gelukkig ook een youtube versie van de Plaots 18 van te bekijken
Lees later meer >>
juli Gregor en kornuiten komen scheren
Zelf de 100+ ooien scheren is op het moment wat teveel voor Erica's kwakelende rug. Daarom komt de poolse Gregor met zijn twee collegas het karwei klaren.
Lees later meer >>
juli Vrijwilligers Peggy en Benny assisteren met herderen op de GRodonkTip
Bij het herderen op de verschillende gebieden in de Schil en Punt gebieden kunnen we elk jaar wel wat vrijwilligers gebruiken. Dit jaar, in de voorjaars begrazingsronde, mochten we een beroep doen op o.a. Peggy en Benny met hun honden.
Geniet ook zeker van Benny zijn filmpje van een begrazingsochtend (youtube, ca 6 min.)
Lees meer >>
28 mei Open dag Masterplan Vlagheide
Na vele voorafgaande perikelen is het tweede Pinksterdag eindelijk zover, Schaapskudde Eerde presenteert zich, tesamen met de vele andere MPV-initiatieven op de groots opgezette Open Dag.
Zeer vele bezoekers mochten we op de mooie warme dag verwelkomen bij onze stands over viltkunstenaars en perkamentkunstenaars en anders was er wel vraag om de lekker Eerdse lamsham te proeven of te genieten van de demonstraties schapendrijven of schapenscheren.
Lees later meer >>
mei Levra de nieuwe hond bij de kudde
Na het tragische overlijden van de hond Dwan is er naarstig gezocht naar een opvolger. Zal de jonge reu Levra het kunnen zijn? De toekomst zal het leren..
Lees later meer >>
21 april Eerste Hands-On workshop perkamentmaken te Kasteren
In de Vlaamsche schuur te Kasteren (Liempde) hielden we de eerste workshop Ambachtelijk Perkament Maken. Voorwaar een success..
Lees later meer >>
Maart - April Lammertijd 2012
Lammertijd 2012 bij Schaapskudde Eerde leverde weer vele lammetjes. De legertent bracht uitkomst bij moeilijk gevallen, zoals de eerste keizersnede in het bestaan van de kudde.
Lees later meer >>
maart Wederom Natuurlijk Eerds Lam eten in omgeving Eerde
Een selecte groep lokale restaurants heeft momenteel het (seizoensgebonden) vers Eerds Lam weer op de kaart staan. Kijk bijvoorbeeld bij De Beleving in St. Oedenrode of Negen in Heeswijk-Dinther!
Lees later meer >>
12 januari Start van het Perkament project
In een kleine ceremonie wordt Schaapskudde Eerde aangesteld als officiele projecttrekker van het Kartuizerklooster Perkament project. In dit project wordt het oude ambacht van perkament maken nieuw leven wordt ingeblazen. Zeldzame inheemse heideschapen wordt beoogd als huidenleveranciers, paradoxaal genoeg om hiermee hun ras in stand te houden.
Lees meer >>
Januari Februari Lamsvlees
Bestel nu uw lamsvlees diepvries pakket of vers heel of half lam!
Lees meer >>
Ander nieuws: << 2011 nieuws -- 2013 nieuws >>