Schaapskudde Eerde nieuws 2013
Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2013 (in bewerking)
Nieuws 2013
oktober Herder Erica vertelt bij het koffie uurtje in Den Binnenhof
November 2012 zou Erica eigenlijk al komen vertellen. Maar daar kwamen de rugperikelen tussen. Daarom nu een herkansing.
Met een hele presentatie van een schapenjaar en vele vragen vloog de tijd voorbij..
Lees later meer >>
juli Gregor en zijn kornuiten komen scheren
Vanwege haar revaliderende rug kan Erica natuurlijk niet scheren, hoe graag ze het ook zou willen. Dus komen Gregor en zijn makkers weer zorgen dat de meer dan 100 dames van hun vachtje verlost worden..
Lees later meer >>
juli Schaapskudde Eerde tesamen met Natuurwerkgroep Eerdse Bergen op Deerd presenteert
Een tweetal jaren moesten we helaas op de Eerdse Jaarmarkt verstek laten gaan, maar nu stonden we er weer! En natuurlijk met onze nieuwe Eerdse Herdersworst
Lees later meer >>
eind juni Drukbegrazing experiment met 150 dieren
Om tegemoet te komen aan de noodroep van velen om de vergrassing en de enorme braamgroei op het heideveldje tegen te gaan, besluit de boswachter samen met ons, om nu een keer een dag de hele kudde een specifiek deel van de hei met veel veruiging, gehoed af te laten grazen. Dit bij wijze van experiment.
De resultaten zijn zeker zichtbaar. Maar we moeten als kudde ook constateren dat gehoed begrazen met zoveel dieren wel landurige planning vooraf vraagt en alleen kan met voldoende begrazingactiviteiten rondom het terrein omdat anders de transportinspanningen niet op te brengen zijn. Als er in de toekomst goede mogelijkheden zijn om in een langere periode met begrazing aktief te zijn rond de MOB complexen en de bermen aldaar wordt periodieke gehoede drukbegrazing van het heideveldje een stuk realistischer.
Lees later meer >>
juni Boswachter en Kudde: weer periode met klein koppel op Heide
Het blijf af en toe moeilijk om een beste weg te vinden tussen de verschillende ideen over vergrassing/verbraming, reptielen en heidegroei. De vrijwilligers van de natuurwerkgroep doen hun best bramen en exoten van de Eerdse Hei te weren maar soms lijkt het dweilen met de kraan open. De schapen kunnen ook heel goed de zaak aanpakken maar op sommige momenten kan --volgens sommigen-- op zijn beurt weer een tijdelijk bedreiging vormen voor kleine reptielen als de hagedis en sommige grondbroeders.
Hoe dan ook, de boswachter acht het momenteel weer een goed moment om met een klein koppel op de heide aanwezig te zijn, dus we geven hier trouw gevolg aan..
Lees later meer >>
juni Herder Erica te gast bij programma theetijd Skyline RTV
In de gezellige tuin van Sint Jan in Uden is herder Erica een van de gasten in het theetijd programma van SkylineRTV. Uiteraard was de aflevering vele malen te zien op de lokale (Veghel, Uden en omgeving). Voor mensen die dit niet konden zien of ontvangen is er gelukkig ook een youtube versie theetijd nr 9 van te bekijken. Erica is gast vanaf ca 7:50 tot 13:00 minuut in het programma.
Lees later meer >>
mei Nieuw product van Schaapskudde Eerde: Eerdse Herdersworst
Er waren wat minder kansen om vers lamsvlees te bestellen dit jaar maar daar staat tegenover dat we in mei voor het eerst op de markt komen met een authentieke Eerdse Herdersworst. Een erg lekkere, salamie-achtige worst die van mager delen van lammeren gemaakt werd naar authentiek recept door onze Eerdse slager Jan van Kessel. Uiteraard van het kruidige vlees van Schaapskudde Eerde dieren.
Helaas bleek de worst erg gewild en is deze eerste lading na enkele maanden al geheel op. Wellicht voor herhaling vatbaar...
Lees later meer >>
april mei Lammertijd - voor het eerst aflammeren in het wild
Anders voorafgaande jaren hebben we dit jaar voor het eerst ge-experimenteerd met het aflammeren van de ooien in de natuurgebieden. In plaats van op een beschermde weide met velen tegelijk, lammerden de ooien nu ergens wat meer alleen in het begrazingsgebied.
Het had zo zijn voordelen en nadelen. Al met al is het eigenlijk heel goed gegaan en zijn er vooral sterke en gezonde lammeren geboren.
Lees later meer >>
maart Barre wintertijden en veel bijvoeren
Na de graasperiode op de winterweiden bij diverse boeren moeten de schapen uitwijken naar een tussenplek voordat ze dadelijk in het voorjaar op de begrazingsgebieden aan de slag kunnen. Gelukkig konden we dit jaar weer ons standaard braakterrein bij de SenP zone hiervoor gebruiken.
Maar, ongelukkig, was het voorjaar zeer slecht, met nog veel vorst en sneeuw tot laat in maart. Veel bijvoeren in de barre koude dus.. En dan maar wachten op het gras..
Lees later meer >>
februari Oprichting Vereniging Vlagheide - Stg. Schaapskudde Eerde lid
In februari wordt formeel de Vereniging Vlagheide opgericht die, nu het Masterplan Vlagheide officieel beeindigd is, de coordinatie over het vlagheidegebied wil gaan overnemen met haar leden. In de vereniging tal van initiatieven die de afgelopen jaren bezig waren binnen het MPV om iets te maken van de Vlagheide. Zoals bijvoorbeeld de camping, de eendekooi, de theeschenkerij enzovoort.
Als belangrijke voorvechter voor natuurbehoud en natuurversterking in het Vlagheide gebied acht ook de Stichting Schaapskudde Eerde het van belang als lid haar steentje hier bij te dragen.
Lees later meer >>
januarie februari Lamsvlees - slechts een ronde
Vanwege de drukte met schapen in de barre winterperiode en het revalideren van herder Erica, hebben we dit seizoen slechts een --korte-- slachtperiode. De mensen op onze liefhebberslijst zijn op de hoogte gebracht en kunnen hun wensen doorgeven.
Volgend jaar willen we de zaken weer uitgebreider aanpakken. Wellicht ook met een geheel nieuwe webmarktplaats die in het kader van het praktijknetwerk Daarom eten wij schaap ontwikkeld wordt.
Lees later meer >>
Ander nieuws: << 2012 nieuws    --    2014 nieuws >>