De honden

In het land van oorsprong van de Border Collie, Groot-Brittannië, worden op veel plaatsen grote kuddes schapen gehouden. In het heuvelachtige landschap ontwikkelde zich ongeveer honderd jaar geleden, rond de grens (de 'Border') tussen Schotland en Engeland, een type hond dat nu bekend staat als de Border Collie. Een snelle, wendbare, energieke, scherp reagerende en handzame hond die in staat is de hele dag in weer en wind, op elk terrein mét de schapen en vóór zijn herder te werken.

Bij de schaapskudde werken we ook met border collies. We hebben nu drie honden: Fleer, Kaina en Dwan.

Fleer heeft bij de schapen gewerkt maar vond alles wel erg spannend. Hoewel ze erg veel werklust heeft en echt voor je wil werken tot ze erbij neervalt is ze erg onzeker waardoor ze niet de beheersing heeft die nodig is voor goed werk.

Ze oefent nog af en toe bij de schapen maar hoeft geen moeilijk werk te doen en dan vindt ze het erg leuk. Verder heeft ze een nieuwe passie ontdekt in de vorm van behendigheid. Ook hier speelt haar onzekerheid haar af en toe parten maar de hindernissen rennen niet weg en zijn ook niet zo eng dat je ze het beste maar direct flink moet bijten dus blijft het leuk.

Kijk maar op Fleer's pagina..

Kaina helpt bij het werk met de kudde. Ze haalt de kudde op en drijft ze in de pen. Ze helpt bij het in groepen verdelen van de kudde en bij het in de trailer drijven. Als de kudde "op stap" gaat is zij natuurlijk mee en is onmisbaar. Zij houdt de kudde bij elkaar en bij de herder. Ze gaat lekker liggen wachten als de kudde graast maar houdt tegelijkertijd een oogje in het zeil. Gaat de kudde te ver weg of verdwijnt de kudde (of een enkel schaap) uit haar gezicht dan zal ze direct in actie komen om de schapen terug te halen.

Af en toe is ze daar ietsje te fanatiek in en moet ze een beetje afgeremd worden. Ze is en blijft ;) een beetje onstuimig... Maar wel eentje om op te bouwen.

Kijk maar op Kaina's pagina..

Dwan gaat Kaina helpen bij de kudde. Op de foto is hij is 5 maanden oud en heeft al eens zijn kunsten bij de schapen mogen laten zien. Dat zag er goed uit. Nu maar weer lekker puppie zijn en dromen van velden vol met schapen...

Het enkel dromen is inmiddels al geruime tijd voorbij. Dwan is een lekkere bengel die ook al heel leuk bij de schapen werkt. Oei wat gaat de tijd snel. Dwan is al lang geen puppie meer.

Kijk maar op Dwan's pagina..